Blog

De invloed van het Engels op onze taal

Feb 26, 2017

Omdat de Nederlandse taal waarschijnlijk voor sommigen toch nog te makkelijk is, zien we de laatste tijd een enorme toename in het gebruik van Engelse woorden. Taalverrijking met nieuwe Nederlandse woorden is aan de meesten van ons kennelijk niet meer besteed.

invloed-engels-op-onze-taal

Want Engels is cool, toch?

We zien het terug in vrijwel alle subculturen: bij jongeren: “Relax baby, we gaan even chillen bij McDonald’s met een Big Mac en daarna bingewatchen op Netflix”, in het bedrijfsleven waar we managen en coachen, assessments houden en waar de account executive de salesdata van de afgelopen maand presenteert aan de stakeholders. Sommige managers weten waarschijnlijk niet eens meer hoe ze bepaalde zaken gewoon in het Nederlands moeten verwoorden. En dan tot slot natuurlijk in de IT-wereld, waar het misschien wel allemaal is begonnen en waarin de interfaces, apps, tools en source codes je om de oren vliegen.

Moeten we deze trend toejuichen of verketteren? Taalpuristen maken zich zorgen, jongeren vinden het prachtig. Maar uit onderzoeken blijkt telkens weer opnieuw dat veel Engelse woorden lang niet door iedereen begrepen worden. Wat is wijsheid?

Veel leesplezier!

Frank van der Schuren

Taalprofessional